19.05.2012

Kanapki z ogórkiem na podwieczorek według przepisu Arcykapłanki

Podwieczorek to uświęcony tradycją zwyczaj zachęcający do tego, by uświęcić, odprężyć się i zjeść coś dobrego. Rozsmarowując kremowy serek i krojąc ogórki do tej superkobiecej i dziewczęcej przekąski pomyśl o związkach Arcykapanki z księżycem. 


1/2 ogórka bez pestek , obranego ze skóry i pokrojonego w cieniutkie plasterki ( około 32)
1/2 szklanki serka kremowego o temperaturze pokojowej
1/2 szklanki rzeżuchy, umytej i posiekanej
6 cienkich kromek białego chleba
sól do smaku

Ułóż plasterki ogórka między dwoma kawałkami ręcznika papierowego i wyciśnij nadmiar soku. 
Wymieszaj serek kremowy z rzeżuchą. Posmaruj nim wszystkie kromki chleba z jednej strony. 
Ułóż plasterki ogórka na ośmiu kromkach. Posyp odrobiną soi. Przykryj pozostałymi kromkami, posmarowaną stroną do wewnątrz.
Ostrym nożem odetnij skórkę ze wszystkich kanapek. 
Przekrój kanapki ukośnie na pół,apotem jeszcze raz.
Jeśli przygotowujesz je zawczasu , wstaw do lodówki przykryte papierem do pieczenia i wilgotną ścireczką do czasu podania .

Otrzymasz 32 kanapki. 

Czy przystanęłaś kiedyś po to, by skosztować marchewki ? 
Nie tyko by ją zjeść, lecz poczuć jej smak? 
Nie da się wyczuć piękna i energii ziemi w czymś takim jak twinkie 
( Astrid Alauda) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz